Uplynulého ročníka  Mužskej 1. Ligy mužov sa zúčastnilo 13 mužstiev, ktoré hrali každý s každým dva zápasy, turnajovým spôsob, keď mužstvo počas jedného dňa odohralo, až na zopár výnimiek, dva zápasy. Tento štýl bol fyzicky veľmi náročný a vyžadoval si široký káder, na čo niektoré mužstvá doplatili. Prvé dve mužstvá (okrem „B“ tímov) postupovali priamo do Mužskej  Extraligy a posledných 5 mužstiev zostupovalo do regionálnych súťaží, resp. Mužských 2. líg.Postup si vybojovali TJ A-FbO Nižná a ŠK LIDO Prírodovedec, ktorí od začiatku súťaže naplňovali svoje ciele a konkurovať im dokázala len  FBC Grasshoppers AC UNIZA Žilina „B“, ktorá však postúpiť aj tak nemohla. Rozhodovalo sa už len o ligovom víťazstve, ktoré si zabezpečila o bod pred Lidom práve Nižná. Obe mužstvá prehrali v 24 zápasoch len 3 krát a zaslúžene postúpili do Mužskej Extraligy.

Na treťom mieste skončila s odstupom 8 bodov FBC Grasshoppers AC UNIZA Žilina „B“, ktorá v závere súťaže aj napriek vrcholeniu Mužskej Extraligy neposielala do zápasov prvej ligy taký počet hráčov prvého tímu ako tomu bolo v priebehu sezóny. Zvyšok tabuľky bol veľmi vyrovnaný, veď medzi štvrtým miestom, ktoré obsadila DTF team Detva Joxers a posledným zostupovým, čiže deviatym, bol rozdiel len 8 bodov a o záchranu sa bojovalo až do posledných kôl.

Meno prvého vypadávajúceho bolo známe už pomerne skoro a stala sa ním FBC BlueBerries Modra, ktorá v súťaži uhrala len 2 výhry a so ziskom 4 bodov nemohla pomýšľať na záchranu, najmä, ak na niektoré zápasy pricestovala s menej ako 10 hráčmi, čo sa pri dvoch zápasoch za deň dalo zvládnuť len veľmi ťažko. Predposledný skončil Žltý sneh Košice, ktorý doplatil najmä na zlý štart do súťaže, no neskôr ukázal, že dokáže konkurovať aj silnejším mužstvám, ale na záchranu už bolo neskoro a s 13 bodmi vypadli so súťaže. Nad nimi sa umiestnila FPS N-Sport Banská Bystrica so 16 bodmi a FBK Harvard Partizánske so ziskom 17 bodov. Posledným vypadávajúcim tímom sa stal aj napriek veľkej snahe v posledných kolách VŠK FTVŠ Hurikán Bratislava „B“, ktorému ani 21 bodov nestačilo na záchranu, keďže ôsmi FBK Púchov aj napriek horšiemu skóre, získal o jeden bod viac. Ten sa ešte po polovici súťaže pohyboval okolo 4. miesta a pravdepodobne si už hráči mysleli, že vypadnúť nemôžu, a tak ku koncu sa im to takmer vypomstilo. Siedme miesto obsadila FBC 11 Trnava s 24 bodmi, pred Snipers Bratislava s rovnakým počtom bodov. Obaja rivali a nováčikovia, ktorí o sezónu skôr bojovali spolu vo finále Bratislavskej regionálnej ligy sa tak dokázali udržať v celoslovenskej súťaži. Piate miesto obsadil ŠK 1. FBC Trenčín „B“ s 26 bodmi.

Sezóna 2013/2014 tak bola nesmierne vyrovnaná a viaceré tímy bojovali o udržanie až do posledného kola. Na novú sezónu čakajú Mužskú prvú ligu pomerne veľké zmeny, ktoré by mali prispieť k skvalitneniu súťaže. Môžeme sa teda tešiť, čo nám v nej mužstvá predvedú.