Slovenskú ženskú reprezentáciu čaká začiatkom roka  2015 dôležitá udalosť, a to domáca kvalifikácia o postup na decembrové Majstrovstvá sveta žien, ktoré sa budú konať vo fínskom Tampere! Kvalifikácia sa bude konať v termíne 2.2 – 8.2.2015 v Nitre!  Pred pár dňami mal organizačný štáb kvalifikácie svoje prvé stretnutie,  „Bolo to úvodné stretnutie na ktorom sme si upresnili prvé úlohy. Organizačný výbor ešte nie je úplný, okrem zástupcov zväzu je potrebné zapojiť aj miestnych ľudí z Nitry,“ prezradil prezident SZFB Daniel Granec. O necelý mesiac bude mať organizačný štáb svoje druhé stretnutie. Slovenské reprezentantky sa v domácej kvalifikácii stretnú s reprezentáciami Veľkej Británie, Talianska, Českej republiky, Nórska a Ruska. O vyjadrenie k súperkám v kvalifikácii sme požiadali slovenskú reprezentantku Katarínu Klapitovú.

Rozhodujúce budú pre nás zápasy s Ruskom a Nórskom, ktoré sa radia medzi tie papierovo lepšie a budú to vyrovnané zápasy, kde budú rozhodovať všetky maličkosti. Češky by sme mohli potrápiť, nech to nemajú také ľahké ako vždy, ale bolo by veľmi sebavedomé hovoriť, že nad nimi vyhráme. Na zápasoch s nimi je výborné to, že je to pre nás niečo ako škola florbalu, kde sa vo veľa činnostiach môžeme posunúť ďalej. S našimi „slabšími“ súpermi nemám žiadne skúsenosti, tak neviem, ako budú hrať, ale predpokladám, že viac-menej brániť a do takej obrany sa ťažko hrá, ale musíme nad nimi vyhrať s tým rátam na 100%, aj keď platí to, čo vždy, že žiadneho súpera nemôžme podceniť a nikto nejde do zápasu s tým, že chce prehrať alebo, že sa vzdá ľahko. Verím v náš postup, ved kto by nechcel isť na MS do Fínska? motivácia je veľmi silná.“

 Pre český florbalový portál florbal.cz sa hlavný tréner Českej reprezentácie  Miroslav Janovský vyjadril, že najväčšími súperkami Česka budú Slovenky a Nórky. „Najväčšími súperkami budú Nórky a Slovenky, zloženie skupiny velí jasne, postúpiť a kvalifikáciu vyhrať.“ A čo vraví český tréner na kvalifikáciu, ktorá bude v Nitre ? „Ideme do známeho prostredia, už sme sa bavili o tom, že môžeme využiť rovnaký hotel ako juniorky a taktiež zraz môžeme urobiť v Brne, aby tak cesta bola čo najkratšia. Nitra nám ušetrí jednak peniaze a samozrejme aj  čas na cestovanie,“ vyjadril sa český kouč. 

Širší výber Slovenskej reprezentácie čaká už v polovici augusta medzinárodný turnaj Czech Open, kde sa predstavia v elitnej kategórii.  Pred samotnou kvalifikáciou čaká  slovenské reprezentantky začiatkom septembra sústredenie a Polish Cup, na konci októbra trojdňové sústredenie a na prelome november / december, tiež  sústredenie. 

 

Zdroj: SZFB – Florbal.cz