Košice boli v sezóne 2013/2014 kultúrne i športovo bohaté. Okrem titulu Európske hlavné mesto kultúry sa z ligového primátu tešili basketbalistky, hokejisti i florbalisti. Titul Florka, ktoré základnou časťou i play-off prešlo len s piatimi prehrami, bol najkrajším darčekom k okrúhlym narodeninám klubu. O ambíciách do jedenástej sezóny sme sa porozprávali s tým najpovolanejším – hrajúcim trénerom Lukášom Blaškom.  

K desiatym narodeninám si Florko dalo ten najkrajší darček. Ako by si zhodnotil najúspešnejšiu sezónu Vášho tímu?

Sezóna sa nedá hodnotiť inak ako pozitívne. V základnej časti sme prehrali len 3 zápasy, v play-off dva z toho jeden až po predĺžení. Dá sa povedať, že sme dominovali od začiatku sezóny až dokonca. Jedinou škvrnou na finále bolo, že prezident zväzu sa neunúval prísť odovzdať poháre a medaily na finále, a tak nám ich odovzdával prezident nášho klubu. Sme asi jediný šport na Slovensku, kde prezident zväzu neodovzdáva medaily pre víťazov. Podľa mojich informácii tak spravil za posledných 6 sezón až dvakrát! Je to naozaj neuveriteľne…..

Ste chlapi, ktorí si poctivo oddrú týždne neúprosnej prípravy a mesiace náročných zápasov. Zamáva to s Vami?

Určite sme si tým nedali pokaziť to, čo sme dosiahli. Na tom sa nič nemení. Chcel som tým len povedať, respektíve ukázať na niečo, čo sa nikde nepovedalo a čo nie je to normálne. Viac by som to nerád rozmazával.

Ako prebieha letná príprava?

Letná príprava bola rovnaká ako pred rokom nakoľko sa osvedčila. Začali sme v polovici júna spoločnými tréningami 2x týždenne na umelej tráve. Pred turnajom v Jindřichovom Hradci sme mali dva tréningy v hale a potom ďalší mesiac „suchej prípravy.“ Posledný týždeň sme už prešli do haly a zobrali hokejky do ruky. Okrem spoločných tréningov však trénoval každý individuálne.

A čo pohyby v kádri?

Jediným istým odchodom je nateraz Martin Petróci. S najväčšou pravdepodobnosťou však odíde aj Marek Krivda, ktorý sa sťahuje do Sabinova, kde zrejme aj bude hrávať. Je to však ešte v štádiu riešenia. Skončiť mal aj Ján Segľa, ktorý posledné 3 sezóny chodil len na zápasy play-off nakoľko pracuje v Mladej Boleslavi, no práve dnes nám oznámil, že sa vracia pracovať do Košíc, a tak s ním môžeme počítať aj na základnú časť. Potvrdeným príchodom je Erik Očkaják z Dragons Bratislava a na najlepšej ceste je ďalšia trojica hráčov z ostatných košických klubov.

„Vewer“ patril v tíme k oporám. Ako veľmi bude chýbať ako hráč i ako osobnosť v kabíne?

Za 9 sezón sa vypracoval medzi základne stavebné kamene družstva. Jeho rozhodnutie zmeniť dres rešpektujeme. Každý hráč je však nahraditeľný a rovnako to bude aj v tomto prípade.

Z finančných dôvodov ste sa nezúčastnili Ligy Majstrov a uprednostnili ste turnaje v Českej republike i na Slovensku. Spokojný?

Určite áno. Ísť na kvalifikáciu ligy majstrov je neuveriteľná finančná záťaž. Už len štartovne je cca 1600€. A to nepočítame ešte prípadný postup do hlavnej súťaže, kde je to ďalších 3000€. Plus doprava, ubytovanie a strava v Poľsku, respektíve Nórsku. Preto sme zvolili turnaj v Čechách kde sme sa stretli s českými extraligistami a zápasy s nimi nám napriek prehrám dali viac, ako zápasy s Angličanmi či Holanďanmi. Počas tohto víkendu sme na turnaji v Sabinove kde hrá 5 družstiev našej extraligy a jeden prvoligista.

FlorkoPríprava pomaly finišuje. čo by si chcel ako hrajúci tréner ešte doladiť do štartu sezóny?

S hokejkami sme trénovali len posledný týždeň, takže sa dá povedať, že takmer všetko. Hľadáme ideálne zloženia útokov, presilovky, oslabenia…

Vyhrať titul je skvelá vec, no obhájiť ho výzva. Prijímate ju?

Určite áno. Prvým cieľom je však finále a takže uvidíme.

O pár mesiacov sa v kolíske florbalu rozkrúti kolotoč Majstrovstiev sveta. Aké dávaš šance našim mužom?

Nový systém MS nám prihral do skupiny súperov, ktorých musíme poraziť. V zápase o postup do najlepšej osmičky to vychádza opäť na Estónsko. Ak tréneri vyberú najlepších hráčov a zvolia správnu taktiku, tak ten zápas môžeme vyhrať. Bolo by obrovským úspechom obhájiť 8.miesto z posledného šampionátu, no jednoduché to nebude.

Ženy čaká vo februári 2015 kvalifikácia o postup na MS. Podarí sa im splniť cieľ a cestovať do fínskeho Tampere?

Moc to nesledujem. Viem, že hrajú kvalifikáciu v Nitre, ale to je všetko, čo o tom viem.

Keďže si tréner, tak tvoje úsilie je dvojnásobné. Máš niekedy florbalu plné zuby?

Určite sú dni, keď je toho v práci veľa a na tréning sa človeku naozaj nechce. Nemôžem však povedať, žeby som ho mal plné zuby. Hrám, ako všetci na Slovensku preto, že nás to baví. Nemáme z toho peniaze, nie sme profesionáli. Pokiaľ to niekoho prestane baviť, tak s tým skončí. To však u mňa určite momentálne nehrozí. Mám pred sebou ešte viacero cieľov.

Napríklad?

Určite chcem ako hráč zabojovať o účasť na MS. V extralige zopakovať triumf a teda ešte aspoň raz zodvihnúť pohár pre majstra Slovenska.