Športovej verejnosti u nás robí radosť viacero športov. Slovensko patrí dlhodobo medzi špičku v hokeji, hokejbale, vodnom slalome, kanoistike, športovej streľbe, nohejbale a v mnohých iných. Naša malá krajina mala výborný nábeh stať sa veľmocou aj vo florbale. Rýchlo predbehla súperov a pomaly sa blížila sa k vysnenej „big four“ v podobe Švédska, Fínska, Českej republiky a Švajčiarska. Progres však zastavilo niečo, nad čím sa zastavuje rozum. Ako rozumný novinársky tím si kladieme za povinnosť informovať v tomto rozsiahlejšom texte o paradoxoch a machináciách, ktoré sa, v sídle na Junáckej ulici v Bratislave, dejú. 

Na všetko treba peniaze, ale tie nie sú. Sú, ale nie tam, kde by mali byť. Rozhodne to platí aj pre Slovenský zväz florbalu, ktorého dlh sa pohyboval v tisíckach eur. Argumentom zväzu je, že ho zdedilo po predchádzajúcom vedení. Pritom prezident zväzu pán Daniel Granec je na jeho čele už niekoľko rokov. 

Čo je nemorálne?

„Salming Slovensko a Salming Švédsko dali SZFB sponzoring v hodnote približne 29 000 eur. Táto suma nebola finančná, ale v podobe materiálneho vybavenia pre celú mužskú a ženskú reprezentáciu. SZFB mal zadarmo k dispozícii pre svoje reprezentačné sústredenia profesionálnu halu s mantinelmi, zvýhodnené ubytovanie, stravu a podobne. Našimi hlavnými podmienkami bolo nosiť vaky Salming na hokejky a brankársku výstroj Salming na reprezentačných akciách,“ hovorí konateľka značky Mária Matejková a pokračuje: „Z dvoch podmienok nedokázali jednu splniť a to brankárov. Brankár odchytal dva zápasy v prilbe inej značky a SZFB nebol schopný minimálne prelepiť jej logo, čo sa bežne po vzájomnej dohode robí. Za celou touto situáciou stojí tréner slovenskej reprezentácie, Miroslav Sága, ktorý hneď po príchode do Bratislavy na sústredenie pred kvalifikáciou výstúpil pred všetkými hráčmi na porade a povedal, že brankári v Salmingu chytať nebudú, a že nechal výstroj naschvál v Trenčíne.“

I napriek opakovaným upozorneniam a uistením z úst prezidenta zväzu sa situácia nezmenila. Až po zaslaní niekoľkotisícovej pokuty na účet zväzu sa ľady pohli. Na tretí duel nastúpil brankár v kompletnej Salming výstroji. Po konci kvalifikácie, ktorá pre nás skončila úspešne bol Salming ochotný odpustiť sankcie, ktoré voči SZFB vyvodil.

„Po skončení kvalifikácie sme dali možnosť SZFB zrušiť pokutu, v prípade, ak vyvolajú dôsledky voči osobe, ktorá to úmyselne zapríčinila. To znamená, že dôsledky musí zväz vyvodiť voči p. Ságovi. Vzniknutý záväzok zväzu voči našej firme, sme chceli riešiť vzájomnou dohodou, keďže vieme o finančných ťažkostiach zväzu. Komunikovali sme s českým trénerom Janom Zahalkom (ešte predtým ako sa stal trénerom Mladej Boleslavi) a terajším trénerom Tatranu Střešovice, Jiřím Jakoubkom, či by chceli prevziať trénovanie slovenskej reprezentácie, ak by to zväz povolil. Obidvaja súhlasili a boli ochotní pomôcť s napredovaním slovenskej florbalovej reprezentácii a tým pádom aj florbalu na Slovensku. Táto možnosť bola našou firmou navrhnutá SZFB, že zmluvná pokuta, by sa zrušila na základe skvalitnenia trénerského postu v SR reprezentácie. Tým pádom by sa zväzu zrušila pokuta vo výške niekoľkých tisíc eur. Vzájomnou dohodou sme dospeli k riešeniu pokuty a to tak, že sme sa stali generálnym partnerom mužskej extraligy,“ načrtla situáciu Mária Matejková.

Výsledok? Miroslav Sága ďalej vulgárnou a železnou rukou panuje nad našou mužskou reprezentáciou, pretože podľa Slovenského zväzu florbalu by bolo jeho odvolanie nemorálne. Aké morálne teda bolo, keď odvolali jeho predchodcu Jána Holovku, ktorý s tímom prešiel kvalifikáciou ako nôž maslom a na Majstrovstvách sveta vo Švajčiarsku vybojoval historický výsledok?

Z pozície (nečinného) hlavného trénera…

Vráťme sa ale späť na prelom januára a februára tohto roku. V Bratislavskej HANT aréne bojovali Slováci o postup na decembrové MS vo Švédsku. Prognózy sa naplnili, nastal zápas pravdy proti Estónsku. Zápas, v ktorom boli všetci odhodlaní zabojovať o postup. Zápas, na ktorý sa tréneri chystali už od žrebu skupín. Zápas, ktorý ukázal pravú tvár hlavného kouča SR.

„Počas kvalifikačnej sezóny tréner Mirosláv Sága neodviedol ani jeden tréning mužskej reprezentácie, všetky tréningy odviedol Jan Zahalka, alebo Juraj Lamačka. V každom športe určuje taktiku, štýl a spôsob hrania hlavný tréner a hrá sa podľa jeho predstavy. Pomocní tréneri dopomáhajú tomu hlavnému. U nás v slovenskej florbalovej reprezentácii to je inak. Vedľajší tréneri odpracujú všetky robotu za hlavného trénera,“ ozrejmuje situáciu Juraj Matejka.

Veľmi zlá situácia vznikla aj pred najdôležitejším zápasom s Estónskom, po tom čo Jan Zahalka a Juraj Lamačka odviedli celý kvalifikačný rok, všetky tréningy, celú taktiku, chceli tieto skúsenosti naplno využiť pred možným postupovým zápasom.

„Jan Zahalka a Juraj Lamačka nám ráno na predzápasovej porade pripravili a vysvetlili taktiku šitú na Estóncov, ktorú sme si mali na predzápasovom tréningu ísť nacvičiť. Hlavný tréner Sága prišiel s polhodinovým meškaním s tým,, že mal v Trenčíne nejakú prácu a opäť vystúpil a povedal pred všetkými, že z pozície hlavného trénera tréning ruší. Jan Zahalka zostal stáť ako obarený a mimo schôdze vznikla medzi Zahalkom a Lamačkom na jednej strane a Ságom na strane druhej hádka. Od tohto momentu si mohli ľudia všimnúť, že počas zápasu na striedačke ale i mimo neho spolu nekomunikovali. O tom svedčí aj neúspech a výsledok pre nás tak dôležitého zápasu s Estóncami (1:6). Miroslav Sága sa oháňa s tým, že cieľ, postúpiť na MS bol splnený, ale o celkovej atmosfére a pozadí mlčí, vyhlásil Juraj Matejkaktorý odohral na domácej kvalifikácii len jeden celý duel a 2 tretiny. A  Marián Galovič sa pre zmenu objavil len v jedinom dueli a v 1 tretine zápase so Srbskom.

Áno, tipujete správne. Keď sa začala stolička kouča ŠK 1. FBC Trenčín príliš kolísať a šlo mu o všetko, tak povolal do služby aj duo harcovníkov. Nesklamali, mali na svedomí šesť zo 14-tich gólov v belgickej sieti.

Pokuta za reprezentovanie krajiny

O vzájomnej symbióze mĺkveho šarlatána s podnikateľom trpiacim vulgárnymi excesmi sa vie. Akým trénerom, ale hlavne človekom je nám porozprávali jeho bývalý zverenci, ktorým kvôli vlastnému prospechu urobil zo života peklo. Podľa slov samotných reprezentantov, pán tréner Sága pravidelne povoľuje reprezentantom porušovanie ich životosprávy, dáva chalanom cigarety, po zápase a všetci vonku na dym si idú zapáliť. 

cats

Odišiel som z Trenčína 26.6.2013 po spornej situácii, na ktorú majú oni úplne odlišný názor ako ja. Faktom však je, že som ostal tri dni v nemocnici. Robili mi 13 röntgenov s podozreniami na zlomeniny a operovali mi pravú ruku. Vyžadovalo si to hospitalizáciu.Nikto z klubu ma nekontaktoval ohľadom môjho zdravotného stavu, nikto ma nezavolal na prípravu, dokonca ani žiadne vysvetlenie z ich strany. Čudné. Sága mi napísal oficiálny list okolo 15.8.2014, rok a dva mesiace po tom, ako sa to stalo s tým, že mi zakazuje prestúpiť a vypísal mi 15 vymyslených bodov zmluvy, ktoré som porušil. To všetko až na základe mojich popudov na zväz, že chcem prestúpiť. Za môj prestup Sága zinkasoval niekoľko tisíc eur, čo je síce zmluvne možné, ale maximálne nemorálne a odporné a až po diskusiách s právnikom pripustil, aby som túto čiastku mohol splatiť splátkovým kalendárom. Teraz tieto peniaze splácam po dobu dvoch rokov v pravidelných splátkach. Bez finančnej i morálnej podpory od rodiny a priateľky by som túto situáciu nezvládol,“ rozpovedal svoj príbeh Peter Klapita a doplnil pozadie ďalšej hry SZFB a Miroslava Ságu.

Riešenie môjho prestupu s generálnym sekretárom zväzu Petrom Žákom na zväze, ktorý mi to nepodpísal, lebo som prestupové papiere poslal na „zlú adresu klubu,“ kedže Sága na internetovej stránke má inú adresu ako je zaregistrovaná na zväze, a tým pádom bola moja žiadosť neplatná a on mal dostatok času na to, aby všetko zase prešetril a riešilo sa to odznova. Žák mi pritom sľúbil, že ak sa do 10 dni od podania žiadosti Sága nevyjadri, tak sa to berie ako jeho súhlas. Presne na 10. deň ráno mi povedal, že je to neplatné. Oklamal ma a pri tom komunikoval poza môj chrbát so Ságom, aby o tom vedel.“ 

„Dva mesiace po incidente, Sága v Lotyšsku hovoril chalanom, ktorí nevedeli čo sa stalo, že nie som v reprezentácii,  lebo by som neprešiel dopingovými testami. A ja som ležal dolámaný doma,“ dodal šokujúce priznanie, Peter Klapita.

Sága zabránil prestupu Pavla Heleša a jeho brata Petra Heleša do Otrokovíc, len a len kvôli finančnej stránke. Nejde mu totižto o rozvoj florbalu, ale len o peniaze.  Podobne ako u Petra Klapitu sa klub neunúval kontaktovať zranenú oporu (Pavla Heleša), ktorá si musela svoju liečbu hradiť zo svojho vrecka.  

„Pán Sága mal veľké problémy s uvoľňovaním hráčov na reprezentačne zrazy, ktoré viedol pán Holovka. Dokonca padol aj zákaz zúčastniť sa zrazu v Pardubiciach, ktorý hráči porušili a následne museli niesť následky zo strany Ságu preradením do „B“ tímu a finančnou pokutou. „

 „Odstavenie Petra Heleša z florbalovej scény len kvôli tomu, že Ságovi povedal do očí, aké rozdiely robí na klubovej scéne. Myslím, že to je veľká obeť za pravdu a určite nie je jediný, ktorý nato doplatil (Peter Klapita, Gabriel Mészáros, pri ktorom nie je ochotný akceptovať pracovné povinnosti.)“

Problém so slovenským reprezentačným trénerom sa dostal aj k našim západným susedom. Svoj názor na celú situáciu vyjadril český florbalový reprezentant Milan Garčar.

10628610_10202954087515551_7438663637731317715_n

Dnes je Miroslav Sága trénerom reprezentácie a jeho prístup k hráčom sa nezmenil. Nie je však žiadnou záhadou, prečo a za akých okolností je na čele slovenského výberu mužov. Veríme, že táto sága nezostane bez povšimnutia. Veríme, že si túto správu, ktorá bude mať pokračovanie, prečíta viacero ľudí.   Veríme, že sa pohnú ľady a zmení prístup. Veríme, že slovenský florbal pôjde znovu po rokoch stagnácie hore. Lebo talenty aj peniaze na to sú, len sú v zlých rukách.

Foto: Ján Csillag – Florbalportal.sk