Po úspešne zvládnutej skupinovej fáze, ktorú naši reprezentanti zvládli na sto percent, prišlo prvé kolo Play-Off (osemfinále), v ktorom sme sa stretli proti už „tradičnému“ súperovi z Estónska. Bohužiaľ, sen našich reprezentantov o postupe do štvrťfinále na MS sa nenaplnil a prehrali sme s Estónskom 2:7. Za najlepšieho hráča zápasu zo slovenskej strany bol vyhlásený Ladislav Gál. 

SLOVENSKO – Estónsko 2:7 (1:2, 1:2, 0:3) 
Góly: 19. Zeliezka, 34. Kubovič – 9. vlastný gól, 17. Markus (Maalt), 23. Pass (Nurmi), 27. Thomsson (Wöiduma), 50. Wöiduma (Markus), 59. Nurmi (Markus), 60. Tamme (Kase) 
Vylúčení: 2:2 (na 2 min), presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Björn Aksel Henriksen a Jan Magnar Ingebrigtsli (obaja Nór.), 673 divákov.

Zostava SR: Kalčok (Turek) – Hrin, Komačka, Joščák, Bulko, Šefčík, Koščo, Novák – Gál, Řezanina, Kubovič – Komínek, Zeliezka, Pelegrin – Bičan, Grlický, Ujhelyi – Petróci, Konečný.

Do zápasu oba tímy vstúpili opatrne, avšak už v 9. minúte brankár Adam Kalčok musel vyťahovať loptičku zo svojej siete, po nešťastnom vlastnom góle z hokejky Václava Komačku.  Roman Zeliezka šiel v 14. minúte na trestnú lavicu, našťastie sme gól počas oslabovky neinkasovali.  V 17. minúte po chybe Komačku z rozohrávky zvyšoval na 2:0 pre Estóncov Markus. Po chybe Kurmisteho znížil gólom do šatne Roman Zeliezka. Slováci mali niekoľko veľkých šancí, avšak gólmana Oigeho sme prekonali len raz. Po prvej tretine bol stav 2:1 pre Estónsko. 

Do druhej časti zápasu sme nevstúpili práve najlepšie, keď v 23. minúte sme inkasovali gól z hokejky Passa, ktorý vystrelil z polovice ihriska, avšak brankár Kalčok nemal žiadnu šancu chytiť loptičku, kvôli cloniacemu hráčovi Estónska. V 27. minúte po peknej kombinačnej akcii zvýšil na rozdiel troch gólov Thomsson. V 33. minúte za stavu 4:1 mal možnosť znížiť stav stretnutia kapitán Lukáš Řezanina, ktorý šiel na trestný nájazd po tom, čo jeden Estónec stal pri našej akcii v bránkovisku. Lukáš svoj nájazd  nepremenil, a tak sa stav stretnutia nemenil. Našim reprezentantom sa do konca druhej dvadsaťminútovky podarilo streliť len jeden gól, a to zásluhou juniorského reprezentanta Martina Kuboviča, ktorý peknou strelou spoza tela prestrelil brankára Oigeho. Po štyridsiatich minútach bol stav zápasu 4:2 pre Estónsko. 

V skupinových zápasoch nám najmä vyšli posledné tretie tretiny, ktoré sme z troch odohraných zápasoch až dvakrát zvládli víťazne. Polovica tretej tretiny sa niesla vo vyrovnanom tempe, avšak inkasovali sme v 50. minúte zlomový piaty gól pri hre 4na4. Pri snahe urobiť ešte niečo z výsledok zápasu, tréneri odvolali brankára Kalčoka. Bohužiaľ v 59. minúte sme inkasovali šiesty gól do prázdnej brány a o šestnásť sekúnd aj posledný siedmy gól.

 Historicky najlepší výsledok našej reprezentácie z mužských majstrovstiev sveta z roku 2012, kedy sme skončili na 8. mieste, zostáva tak tento rok neprekonaný. Naša púť na šampionáte sa však ešte nekončí. Zajtra od 10:00 nás čaká zápas o 9. – 12. miesto proti Kanade, ktorý rozhodne, či Slováci budú hrať o 9. alebo 11. miesto na svetovom šampionáte. 

Hlasy po zápase (Zdroj: SZFB)

 Tréner Estónska Kungla Argo:

„Úvodných desať minút sme neboli koncentrovaní. S pribúdajúcimi minútami sa naša hra zlepšovala. Strelili sme dva dôležité góly, ktoré nás nabudili, no s herným prejavom v prvej tretine nie som spokojný. V prestávke sme si povedali ako odstrániť chyby, čo moji zverenci dodržali a som rád, že nás podržal aj brankár, ktorý chytil Slovákom množstvo striel.“

 Tréner Slovenska Miroslav Sága:

„Treba sa reálne pozrieť na kvalitu súpera a samotného zápasu. V prvej tretine sme boli lepším tímom a mohli sme streliť štyri góly. Nestalo sa a práve naopak, inkasovali sme dvakrát po chybách skúsených hráčov, čo nás o to viac mrzí. Súpera sme nakopli, prevzal iniciatívu, čo pretavil v ďalšom priebehu do zaslúženého víťazstva. Gratulujem Estóncom k postupu do štvrťfinále.“

Marek Bulko (Slovensko):

„Veľmi ťažko sa mi bezprostredne po skončení zápasu hodnotí, keďže sme nesplnili náš cieľ udržať sa medzi najlepšími ôsmymi tímami sveta. Estónci boli lepší, no treba povedať, že my sme im doslova venovali päť gólov.“

Zdroj: SZFB, Foto: IFF