Pozreli sme sa na našu juniorskú reprezentáciu z predošlých majstrovstiev sveta, ktoré sa konali v roku 2013 v Nemecku. V článku nájdete informácie ku každému hráčovi, ako sa mu darilo na majstrovstvách či kde po nich „zakotvil“. 

Brankári:

Jakub KLOBUČNÍK – 150 minút/59 zásahov/13 obdržaných gólov/ úspešnosť 81,94%.                                 „Kožuch“ ako ho prezývali spoluhráči v juniorskej reprezentácii bol na MS 2013 vyhlásený hráčom zápasu proti Dánsku. V sezóne 13/14 odchytal za svoj materský 1. FBC Trenčín iba 482 minút, nakoľko v Trenčíne je na tomto poste veľká konkurencia, no napriek tomu bol brankárom číslo 3 na kvalifikácii o MS mužov, ktorá sa konala v Bratislave. Jakub momentálne pôsobí na hosťovaní v Tsunami Stupava, kde doposiaľ odchytal 464 minút a je veľkou oporou spolu s kolegom Martinom Vilemom pre mladučký tím.

Rastislav MAZÁK – 190 minút/38 zásahov/11 obdržaných gólov/úspešnosť 77,75%.                                   Rasťa si už na MS všimol tréner Bohemiansu Michal Jedlička. V nasledujúcej sezóne po MS si to náš najlepší hráč zo zápasu proti Švajčiarsku namieril za štúdium do Prahy. V tíme Bohemians Praha nastupoval prevažne v juniorskom tíme G2 lige juniorov, kde sa stal brankárom číslo 1 v úspešnosti zásahov (89,54%). V súhrne Rasťo odchytal v tímoch mužov A, mužov B a juniorov Bohemians Praha 804 minút. Pre sezónu si 14/15 si tento talentovaný brankár dal pauzu no v súčasnosti už trénuje znova s Bohemians Praha a v ďalšej sezóne chystá návrat. Nevylučuje však, že v drese „béčka“ nastúpi už aj v tejto sezóne.

Obrancovia:

Matúš MACHARA – 0+0                                                                                                                           Po 19 mesačnej pauze sa Matúš vrátil k florbalu a aktuálne pôsobí v drese extraligového M-Športu Salming Team Trenčín. 

Lukáš VRÁBEĽ – 1+0                                                                                                                      Jeden z trojice „florkáčov“ mal byť jedným z pilierov obrany. No pred MS mal Lukáš problémy so stehnom, ktoré sa však vďaka „zlatým česko-fínskym“ ručičkám podarilo vyriešiť. No počas samotných MS trápili Lukáša problémy s oboma lýtkami. V sezóne 13/14 Lukáš nastúpil za Florko v mužskej extralige k 26 zápasom počas ktorých nazbieral 14 bodov (8+6) a 24 trestných minút a tešil sa zo zisku titulu. Lukáš naďalej pôsobí v tíme z Košíc avšak v tejto sezóne nastúpil zatiaľ iba v piatich zápasoch majstra v ktorých zaznamenal 1 asistenciu a 2 trestné minúty.

Erik HUJO – 0+0                                                                                                                                 Chlap ako hora… Odchovanec Nižňaského florbalu s veľkým prehľadom. Erik patril medzi lídrov tímu. V sezóne 13/14 nastúpil len v prvej polovici sezóny. Aj vďaka nemu postúpila Nižná do najvyššej mužskej súťaže. V nej si ešte nestihol zahrať, nakoľko od januára 2014 nehrával kvôli vážnemu zraneniu. Erik sa dostáva späť do formy a mal by byť k dispozícii na nasledujúce juniorské majstrovstvá sveta.

Juraj LUPAČ – 0+1                                                                                                                           Prešovský odchovanec odohral kvalitný šampionát. Našiel si miesto aj v presilovej hre, kde sa striedal s Adriánom Szabom. Juraj v sezóne po majstrovstvách odišiel študovať na vysokú školu do Prahy, kde sa stretol v jednom tíme s Rasťom Mazákom. „Lupi“ hrával prevažne v juniorskej G2 lige, avšak v niekoľkých zápasoch sa objavil aj drese mužskom. Pre študijné povinnosti Juraj svoju kariéru v Januári 2014 prerušil a nevedno či sa ešte do súťažného florbalu vráti.

Filip ŽÁK – 3+0                                                                                                                                     Kapitán, líder slovenského tímu. Na majstrovstvá pricestoval ako najproduktívnejší hráč play off G2 ligy. Filip pod vedením trénera Koutného v drese „Pepína“ získal český juniorský titul. Od druhého zápasu nastupoval v obrane a spolu s mladíkom Šefčíkom. Vytvorili spolu vynikajúcu dvojicu a vo všetkých ostatných zápasoch nastupovali spoločne. Pre Filipa to neboli prvé majstrovstvá sveta. Už v roku 2011 sa objavil v nominácii Denisa Granca a taktiež v decembri 2012 absolvoval majstrovstvá sveta mužov vo Švajčiarsku. Filip v ďalšej sezóne pokračoval v Ostrave. No pracovné vyťaženie a zranenia ktoré sa s ním vliekli ukončili jeho pôsobenie v drese FBC Ostrava.

Ľuboš ŠEFČÍK – 1+0                                                                                                                           Najmladší člen výberu na majstrovstvách sveta v Nemecku. Po zaradení ku kapitánovi Žákovi herne vyrástol a stal sa jedným z pilierov našej obrany. Do útoku nenápadný, no vzadu nepríjemný pre súperov. V čase jeho prvých majstrovstiev mal len 16 rokov. Posledné tri sezóny pravidelne nastupuje v najvyššej mužskej súťaži a svojimi výkonmi si vypýtal aj miesto na majstrovstvách sveta mužov 2014. Mal by patriť k oporám juniorskej reprezentácie počas nasledujúcich majstrovstiev sveta.

Jakub DORČÍK – 0+1                                                                                                                               Jeden z najnižších hráčov majstrovstiev ak nie najnižší. Univerzálny hráč, ktorý bol na začiatku ako 7. obranca. No po výkonoch v tretej tretine proti Nórsku sa pre nasledujúce zápasy udomácnil v druhej formácii po boku Juraja Lupača. „Malý-veľký“ bojovník, tak si ho môžeme pamätať. Jakub mal problémy s kolenami a po prvej polovici sezóny 13/14 sa rozhodol prerušiť svoju florbalovú kariéru. Aktuálne však Jakub už hrá za extraligový FBC Grasshoppers AC Uniza Žilina, kde sa mu darí. 

Útočníci:

Jakub BLAŠKO – 1+3                                                                                                                             Pred turnajom označovaný ako mozog tímu. Od druhého zápasu až do konca turnaja pôsobil na pravom krídle druhej formácie. Druhý z trojice „florkáčov“ v kádri, ktorí sa tešili z majstrovského titulu v nasledujúcej sezóne. Jakub dopomohol Florku k titulu so 41 bodmi v 27 zápasoch. V aktuálnej sezóne je Jakub 3. najproduktívnejší hráč majstra.

Juraj KOVÁČ – 0+0                                                                                                                             Posledný z trojice „florkáčov“ na turnaji. Center druhej formácie sa taktiež tešil z titulu majstra, avšak nie v drese Košičanov ale v drese FBC Ostrava, s ktorou oslavoval titul v juniorskej G2 lige. Juraj si to namieril na vysokú školu do Ostravy. V príprave na novú sezónu sa tešil s víťazstva na CZECH OPEN, a tak bol predpoklad že obhajca titulu z G2 ligy si pôjde po ďalší titul. Premiéru v mužskom A tíme Ostravy si odbil 23. februára 2014. „Kovi“ aj v tejto sezóne pôsobí v žlto-modrom drese tímu z Ostravy. Na začiatku sezóny nedostával veľa priestoru, no od novembra je neoddeliteľnou súčasťou tímu a na ihrisku trávi v priemere 24 minút na zápas.

Tomáš REGULY – 4+2                                                                                                                       Ľavé krídlo druhej formácie. Tak ako on preháňal súperov snáď nepreháňal nikto iný.                                 Súperov prevyšoval svojou rýchlosťou. Najviac mu vyhovovalo hrať proti Švédom, keď po dobrej obrannej činnosti sa mohol rozbehnúť do brejku. Aktuálne najproduktívnejší hráč v extralige z vtedajšieho kádru. Svojou skvelou hrou pomáha nováčikovi z Oravy pri ceste do play-off. Taktiež Tomáš stojí za úspechom Nižnej, keď bol najproduktívnejším hráčom tímu v minulej „postupovej“ sezóne (58+26).

Adrián SZABO – 0+0                                                                                                                         Posledný z trojice, ktorá už mala skúsenosti s juniorským šampionátom. Adrián, ktorý mohol hrať v obrane aj v útoku na turnaji obsadil pozíciu centra. Nedarilo sa mu podľa predstáv, no pri každom dôležitom vhadzovaní bol a svojou šikovnosťou vo veľkej miere získaval loptičku pre svojich spoluhráčov. V nasledujúcej sezóne po šampionáte si to odchovanec ATU Košice namieril spolu s Lupačom a Mazákom do Prahy. V drese zeleno- bielych nastupoval v príprave v prvej, respektíve druhej obrannej dvojici. V G2 lige však neodohral ani minútu, a tak sa po 9. kole AutoCont extraligy vrátil do ATU, aby pomohol Košičanom. Po skončení sezóny odišiel Adrián do Dánska, kde podával dobre výkony, avšak svoje pôsobenie v tíme dánskeho vicemajstra musel z osobných dôvodov prerušiť. Od 8. kola Salming extraligy môžete Adriána vidieť znova v drese ATU.

Jaroslav TALL – 0+0                                                                                                                         Nenápadný útočník s čuchom na pekné góly nastupoval v sezóne 13/14 v drese FBC Mikuláš Prešov. V danej sezóne pomohol Prešovu k ich doposiaľ najlepšiemu umiestneniu v extralige trinástimi gólmi, ku ktorým pridal ďalších sedem asistencií. „Jarko“ ako ho väčšina familiárne volá odišiel pred touto sezónou za štúdiom do Brna. S florbalom mienil pokračovať, a tak po úspešnej skúške sa stal členom tamojšieho Hattricku Brno, ktoré hráva 1. ligu. Mladý Prešovčan mal vstup ako zo sna, keď v prvom zápase otvoril gólový účet Brna v sezóne 14/15.

František ŠIŠKA – 1+1                                                                                                                       Najväčší zabávač juniorského výberu. V sezóne 13/14 odohral za Nitru iba 14 zápasov a po sezóne sa rozhodol že svoju florbalovú kariéru ukončí.

Michal KROČKO 1+0                                                                                                                             Po prvom zápase sa „Kroko“ presunul z obrany do útoku, kde až do konca majstrovstiev ostal. Každý z tímu si určite bude ešte dlho pamätať jeho gól proti Švédom. Michal je jeden z hráčov, u ktorého sa po majstrovstvách toho príliš nezmenilo. Je stálicou ATU v posledných sezónach, ktorá často mení obranu za útok a naopak.

Jozef HALÁS – 1+1                                                                                                                               Ďalší úspešný strelec do siete majstrov sveta zo Švédska. Jozef mal výbornú minulú sezónu, ktorú ukončil ako druhý najproduktívnejší hráč extraligy. Aj vďaka tomu bol súčasťou reprezentácie mužov na kvalifikácii a aj na majstrovstvách sveta. Na kvalifikácii odohral 4 dobré stretnutia. No na samotných majstrovstvách sveta pre „zranenie“ mohol naskočiť iba do úvodných dvoch duelov. V tejto sezóne znova patrí medzi opory Akademikov z Košíc.

Peter NEHILA – 2+0                                                                                                                             Náš najlepší hráč z úvodného zápasu, ktorý sa nešťastne zranil v 1. tretine proti Švajčiarsku. Bol v sezóne majstrovstiev (2012/2013) najproduktívnejším hráčom slovenskej extraligy. Od sezóny 13/14 Peter pôsobí v drese Hurikánu, nakoľko išiel študovať do Bratislavy. Najlepšiemu strelcovi Hurikánu z minulej sezóny sa darí aj v tejto sezóne keď je aktuálne najproduktívnejší hráč Bratislavčanov.

Martin KUBOVIČ – 4+3                                                                                                                           To, čo sa podarilo jemu, sa nepodarilo ešte žiadnemu Slovákovi pred ním. Martin strelil hattrick proti Švédom, začo si vyslúžil cenu najlepšieho hráča zápasu. Martina to naštartovalo a vo výborných výkonoch pokračuje naďalej. Vyslúžil si taktiež nomináciu na majstrovstvách sveta mužov 2014, kde nezaostal a bol jeden z našich najproduktívnejších hráčov. Niektoré hlasy hovoria, že o Martina bude po sezóne veľký záujem zo zahraničia. Martin to nekomentuje a sústredí sa na úspešne ukončenie strednej školy a na začatú sezónu, ktorá môže byť najúspešnejšia pre tím zo Stupavy. Spolu so Šefčíkom a Hujom by to mala byť jeho druhá účasť na juniorskom šampionáte.