Slovenskú ženskú reprezentáciu čaká v septembri sústredenie v Pardubiciach, ktoré bude jedno z posledných sústredení pred decembrovými majstrovstvami sveta vo fínskom Tampere.

Okrem samotného sústredenia však na slovenské reprezentantky čaká 11. septembra v športovej hale na Univerzite Pardubice druhé federálne derby v tomto roku proti Češkám. Prvé česko-slovenské derby sa odohralo 6. februára na domácej kvalifikácii o postup na decembrový svetový šampionát, ktorá sa konala v Nitre. Jasným favoritom  vtedy bolo Česko, avšak Slovenky predviedli vynikajúci výkon, keď dokázali s aktuálne štvrtou najlepšou reprezentáciou sveta (podľa rebríčku IFF) hrať vyrovnanú partiu. Česku sme vtedy podľahli tesne 2:3, keď nám rozhodujúci tretí gól dala tri minúty a štyridsaťsedem sekúnd pred koncom tretej tretiny Hana Koníčková. V tomto zápase sa svojimi vynikajúcimi zákrokmi predviedli aj obe brankárky zo Slovenska Radka Mládenková a z Česka Hana Ranochová, ktoré sa stali aj najlepšími hráčkami zápasu.

10959826_452663241553808_8795514622006172675_n

 

Slovenské reprezentantky odohrajú na sústredení v Pardubiciach viac zápasov. Okrem českej ženskej reprezentácie to budú hlavne mužské tímy: „V Pardubicích bude jedno z posledních soustředěni před MS. Tam bude vice zápasu, ale většinou s juniory nebo muži hrající nižší soutěže a zápas s Českem. Toto vše je díky velmi dobrých vztahu,“ pochválil si spoluprácu s českou stranou asistent trénera slovenskej ženskej reprezentácie Martin Řehák.

Začiatkom júla sa oficiálne začalo prestupové obdobie. Švajčiarsku extraligu si vyskúšajú až dve slovenské reprezentantky – Alžbeta Ďuríková a Katarína Klapitová, ktoré prestúpili do tímu Bern Burgdorf Wizards. Českú extraligu si naopak vyskúša Zuzana Šponiarová, ktorá prestúpila do ostravských Vítkovic, odkiaľ prestúpila práve vyššie spomínaná Katarína Klapitová. „To, že holky přestoupili je jen dobré pro slovenskou reprezentaci a holky samotné. Ja osobně lakam ještě dvě az tři holky do Čech, aby hráli extraligu,“ vyjadril sa k prestupom troch slovenských reprezentantiek Martin Řehák.

Foto: Rastislav Búgel