23. ročník najväčšieho florbalového turnaja na svete – Czech Open, bol úspešný aj pre slovenské hráčky. Okrem ženskej reprezentácie a juniorskej reprezentácie, sa na turnaji predstavilo aj množstvo Sloveniek, ktoré hrajú za svoje kluby.

Len pred pár týždňami prestúpili do švajčiarskeho extraligového tímu Wizards Bern Burgdorf dve slovenské reprezentačné obrankyne – Alžbeta Ďuríková a Katarína Klapitová. Pre obe Slovenky bol Czech Open vôbec prvým turnajom, na ktorom nastúpili v drese švajčiarskeho Bernu a v podstate aj prvý herný prejav, ak nerátame dva prepravné zápasy v rámci sústredenia pred Czech Open-om. Švajčiarsky tím pricestoval do Prahy až s 21 hráčkami, a tak výkony na začiatku turnaja neboli práve ideálne: „Mali sme na turnaji pomalší rozbeh, keďže sme skúšali rôzne „päťky“ a menili zostavy, pretože nás bolo 21 do pola, no keď sa to ustálilo, tak prišli aj lepšie výsledky ako všetky výhry v play-off až po semifinále,“ zhodnotila úvod turnaja Katarína Klapitová.  

Po prestupe z Vítkovíc si musí Klapitová zvyknúť na nový herný štýl, ktorý preferuje český kouč Radomír Maleček: „Musím si zvyknúť na iný herný štýl, na ktorý som zvyknutá z reprezentácie alebo z Vítkovic.  Švajčiarky to hrajú priamočiarejšie bez väčšej kombinácie, čo mi ale dá viac priestoru na streľbu a nikto sa nebude hnevať, že nenahrám.

11913878_741874279256566_7766773500653695578_nAlžbeta Ďuríková (prvá zľava v dolnom rade), Katarína Klapitová (druhá sprava vedľa brankárky)

Švajčiarky sa na turnaji stretli s pražským Chodovom dvakrát. Najprv  základnej skupine podľahli aktuálnemu českému majstrovi vysoko 0:7, avšak vo štvrťfinále skupinovú prehru Chodovu odplatili, a to až dvojnásobne, nakoľko v prípade postupu do semifinále by mal Chodov istú minimálne bronzovú medailu, pretože sa na turnaji zápas o tretie miesto nehrá. V dvoch vzájomných zápasoch sme tak mohli vidieť úplne odlišné výsledky:  „Na zápase s Chodovom v skupine nám veľmi nezáležalo, zahrali si takmer všetci, menili sa nahrávky a baby neboli moc zvyknuté na druhú vlnu od Chodova, odkiaľ padali všetky góly. Keď im tréner ukázal, aké bránenie na nich funguje, tak v play-off to bol už iný zápas a mňa osobne ta výhra najviac teší, keďže naša kanonierka Ela (pozn. Elzbieta Piotrowska) ukázala svoje skúsenosti,“ prezradila o zápasoch s Chodovom Klapitová. 

Finálový sen však Bernu prekazil fínsky majster SB Pro. Fínky, neskoršie víťazky Czech Openu, zdolali švajčiarsky Bern tesne 1:0. Za najväčší nedostatok tímu však Klapitová vidí samotnú koncovku, ktorá môže najmä mrzieť v zápase s SB Pro: „Semifinále bolo 0:1 po chybe v bráne, kedy naša hráčka tzv. namazala na gól, no mrzieť nás môžu skôr nepremenené šance, trošku u nás viazne koncovka, čo aspoň Czech Open ukázal a ja verím, že sa na tom bude pracovať. Bronz ma veľmi teší, ale tesná prehra s SB Pro mrzí…“ dodala na záver Klapitová. 

V ženskej elitnej kategórii boli úspešné aj ďalšie dve slovenské reprezentantky – kapitánka slovenskej ženskej reprezentácie Lucia Košturiaková a obrankyňa Alexandra Ferencová. Tie sa s tímom Herbadent Praha 11 SJM umiestnili taktiež na bronzovej priečke. České vicemajsterky si v základnej skupine poradili s fínskym HUKU vysoko 9:1 a s nórskym Sveiva 2:1. V skupine ich dokázali poraziť len švédske majsterky z Pixbo Wallenstam, ktoré zdolali Herbadent 4:1. V osemfinálovej skupine si pražský tím zmeral sily so slovenskou ženskou reprezentáciou, v ktorej až polovica hráčiek bola z juniorskej reprezentácie. Herbadent sa však po náročnom zápase tešil z výhry 6:4.  V druhom osemfinálovom zápase prišla prehra 0:3 s fínskym SB Pro, ktorý sa nakoniec stal aj víťazom turnaja. V atraktívnom štvrťfinále proti švédskemu IBK Dalen, sa presadili obe Slovenky. V štvrtej minúte sa gólovo presadila Hubáčková, ktorej asistovala kapitánka slovenskej reprezentácie Lucia Košituriaková. Stav 1:0 pre Herbadent trval ešte takmer tridsať minút, keď na 1:1 vyrovnala Mikaela Palmé. V riadnom hracom čase sa o semifinalistovi nerozhodlo, a tak nesledovali samostatné nájazdy. O semifinalistovi sa rozhodlo až v jedenástej sérii nájazdov, kedy nájazd s prívlastkom víťazný premenila Alexandra Ferencová. V boji o finále však pražský tím na čele s dvomi Slovenkami nestačil na švédske Pixbo, keď mu Herbadent podľahol vysoko 2:8. Po Klapitovej s Ďuríkovou si po zápase prevzali bronzové medaily aj Lucia Košturiaková s Alexandrou Ferencovou. 

11888123_1020297961315912_5648406659483543930_n

Lucia Košturiaková (druhá zľava v strednom rade), Alexandra Ferencová ( v hornom rade nad hráčkou s čelenkou)

Účinkovanie Herbadentu  na turnaji zhodnotila Alexandra Ferencová:

„ Naše účinkovanie na Czech Open-e môžem zhodnotiť len pozitívne. Náš cieľ bol, samozrejme, dostať sa čo najvyššie, no bronz sme asi tento rok, úprimne, ani my sme nečakali. Odohrali sme mnoho kvalitných zápasov s kvalitnými súpermi, ktorí nás dostatočne preverili a odhalili naše nedostatky, na ktorých musíme ešte zapracovať. Priestor dostali aj juniorky a celý turnaj sme odohrali viac-menej na tri formácie. Myslím si, že sme sa od zápasu k zápasu zlepšovali a nazbierali opäť ďalšie skúsenosti, ktoré, dúfam, využijeme jak na pohári majstrov, tak aj v extralige.“

 

V kategórii Ženy Open sa z bronzovej medaily tešila Nikola Domokošová, ktorá oblieka dres pražského tímu Elite Praha. 

11898858_1009498632415217_8740083360125829990_n

 Nikola Domonkošová (číslo dresu 92, nad brankárkou v červeno čierno-bielej výstroji)
Foto: czechopen.cz, Facebook.com