V Stupave sa minulý týždeň konal už 12. ročník najväčšieho mládežníckeho turnaja na Slovensku – Stupava floorball Cup. Dvanásteho ročníka sa zúčastnilo 49 tímov z pôvodných prihlásených 51, a to zo štyroch krajín – Slovenska, Česka, Maďarska a Poľska. Súťažilo sa v šiestich kategóriách, troch chlapčenských (B02,B00,B99), dvoch dievčenských (G00,G99) a v jednej zmiešanej kategórii (U04).

Turnaja sa zúčastnil aj dievčenský výber Slovenska, ktorý bol v kategórii G00.  Slovenský výber napokon obsadil na turnaji tretie miesto. Až na výnimku kategórii B99 a B00 si zlaté medaily zo Stupavy odnášajú zahraničné tímy. Netreba zabudnúť na chlapcov z tímu Koniferum lunctus Junior (Nižná), ktorí zvíťazili v kategórii B99 len s počtom hráčov 5+1! Zo slovenských tímov sa najviac darilo bratislavskému Snipers. Ich všetky tri prihlásené tímy skončili na medailových pozíciách. 

Víťazi v jednotlivých kategóriách: 

12038042_502713596568501_4909822702944036786_n

Zaujímalo nás, kedy organizátori začínajú s prípravou takéhoto turnaja. K samotnej organizácii nám však viac prezradila jedna z organizátoriek turnaja – Eva Popíková: „S organizáciou Stupava floorball Cupu 2015 sme začali už na jar tohto roku, kedy sme si povedali, že 12. ročník musí byť niečím iný. Všetko to začalo tradične – spustením webovej stránky, registrácie, uverejnením platných propozícii a záväzných termínov pre tento ročník. Neskôr sme začali diskutovať o množstve nápadov, z ktorých sme však museli vybrať tie, ktoré by bolo reálne zrealizovať v tak krátkom čase.  Rozhodli sme sa teda vybrať dve – (stánok Bubbleology a All-star game), ktoré sa nám aj podarili zrealizovať vďaka našim sponzorom a mali veľký úspech!“

So samotnou organizáciou a priebehom turnaja prichádza častokrát k problémom, ktoré organizátori museli riešiť doslova na poslednú chvíľu: „Registrácia prebiehala v poriadku, až kým nebolo týždeň pred jej uzatvorením, kedy nastal zlom a my sme mali prihlásenú ani nie polovicu skutočne zúčastnených tímov. Celkom nás to mrzelo a nevedeli sme, čo je zle, no potom sa potvrdili naše predpoklady že všetko sa to roztrhne posledný týždeň (najmä kvôli tomu, že bol prvým školským) a nakoniec sme sa tešili úžasnému počtu 51 tímov! Druhý zlom nastal, keď sme sa 4 dni pred začiatkom turnaja dozvedeli, že turnaj sa bude musieť zaobísť bez podpory mesta a tak nám „padli“ najpodstatnejšie časti turnaja. Našťastie sme sa rozhodli zabojovať pre náš (Váš) turnaj a aj vďaka novovzniknutej podpore Bratislavského samosprávneho kraja sme vedeli všetko včas pokryť. Posledné dni pred turnajom sme už len dolaďovali haly, informačné tabule a i., aby bolo všetko pripravené na príchod florbalistov. Napriek tomu, že sa nakoniec nezúčastnilo turnaja pôvodne prihlásených 51 družstiev, ale „len“ 49, neskutočne nás tešilo kvalitatívne zloženie týchto tímov (v jednom ročníku sme toľko dobrých tímov snáď ešte nemali),“ povedala organizátorka turnaja Eva Popíková. 

Veľkým problémom býva ubytovanie samotným účastníkov turnaja v školských zariadeniach. Takmer každý rok účastníci turnaja zničili nejakú vec v triedach, v ktorých bývali. Tento rok sa však turnaj obišiel bez týchto problémov a ubytovaných bolo až 32 tímov.

 

Na otázku o organizovaní 13. ročníka a prípadných vylepšeniach nám Eva Popíková odpovedala: „A čo budúci ročník? Tento rok nás neskutočne potešili a najmä prekvapili slová mnohých účastníkov o tom, ako si už ani jediný rok nevedia predstaviť bez nášho turnaja, bez toľkých zážitkov a bez tej jedinečnej atmosféry (za čo sme neuveriteľne vďační!). Tak či turnaj potiahneme aj ďalej alebo bol 12. ročník posledným? Nechajme to na moment prekvapenia.“

Na záver nám neostáva nič iné, len poďakovať organizátorom turnaja, že v takýchto ťažkých podmienkach a najmä bez podpory mesta Stupava, dokázali zorganizovať už 12. ročník tohto úspešného mládežníckého turnaja.

 

Foto: Eva Popíková

Autor: Lukáš Chovan