Do začiatku ženského svetového šampionátu vo fínskom Tampere  zostáva už len 34 dní, a tak sme sa obzreli za výkonnosťou našich reprezentantiek v českej extralige. Spomedzi všetkých doslova valcuje v českej najvyššej súťaži 25-ročná kapitánka slovenskej ženskej reprezentácie, Lucia Košturiaková, ktorá oblieka dres aktuálneho vicemajstra Herbadent Praha 11 SJM. 

Pražský Herbadent sa po siedmich odohraných kolách nachádza v tabuľke na prvom mieste a výraznou mierou sa na tomto výsledku podieľa aj Lucia Košturiaková. Tá v siedmich zápasoch strelila dvanásť gólov, ku ktorým pridala štrnásť asistencií, a tak s dvadsiatimi šiestimi bodmi na konte vládne individuálnym štatistikám českej extraligy. Košturiakovej aktuálne vynikajúcu fazónu potvrdzuje aj fakt, že má prsty doteraz až v 40% všetkých strelených gólov Herbadentu v aktuálnej sezóne českej ženskej extraligy. Herbadent v siedmich zápasoch nastrieľal svojim súperkám až 65 gólov. 

Čo vraví na svoju aktuálnu formu samotná Košturiaková? „Je to skôr práca celého tímu, keďže sa stabilné päťky ešte len tvoria a prakticky každý zápas sme odohrali v inom zložení.“  V aktuálnej sezóne sa zatiaľ darí aj Herbadentu, aj „Košťurke“, ako ju mnohí prezývajú, čo stojí teda za týmto úspechom? „Myslím, že základom úspechu je robiť veci s radosťou, čo sa nám túto sezónu naozaj darí. Snažíme sa na seba nevyvíjať zbytočný tlak a hru si skôr užívať.“  Košturiaková je so svojími dvadsiatimi piatimi rokmi najstaršou reprezentantkou v aktuálnej zostave slovenskej ženskej reprezentácie. Aj napriek pracovnému vyťaženiu a čoraz vyššiemu veku bol predsezónny cieľ  pre kapitánku slovenskej reprezentácie jasný – baviť sa florbalom aj naďalej: „Musím priznať, že ja osobne som chytila tzv. „druhú mízu“, mojím hlavným predsezónnym cieľom bolo a aj naďalej je, aby ma florbal bavil a túto sezónu som napriek nabitému programu nejako prežila. Uvedomujem si, že pre mňa už môže byť každá sezóna tou poslednou a snažím sa k tomu tak aj pristupovať, robiť veci naplno a nič nepodceniť.“  Herbadent vstúpil do sezóny výborne a po siedmom kole sa nachádza na prvom mieste a so ziskom plného počtu bodov: „Myslím, že ako tím zatiaľ podávame dobré výkony, ale pravdou je, že nás zatiaľ okrem Bohemky žiadny súper veľmi nepreveril. Uvidíme v pondelok proti Vítkoviciam, tento zápas nám napovie či máme túto sezónu nárok pomýšľať na Superfinále a prípadný titul, alebo budeme s mladým tímom ešte len zbierať skúsenosti,“ zhodnotila aktuálny výkon svojho tímu Lucia Košturiková. 

Pred svetovým šampionátom má výbornú formu aj Denisa Ferenčíková z ostravských Vítkovíc, ktorá v šiestich odohraných zápasoch strelila päť gólov a na šesť nahrala, a tak s jedenástimi bodmi uzatvára najlepšiu desiatku hráčiek podľa individuálnych štatistík. 

Aj sestrám Šponiarovým sa darí. Michaela Šponiarová zaznamenala v siedmich zápasoch sedem kanadských bodov (5+2) a jej sestra Zuzana Šponiarová, ktorá do Vítkovíc prišla pred začiatkom aktuálnej sezóny, v šiestich zápasoch nazbierala 4 body (2+2). 

V drese Elite Praha nastupuje ďalšia reprezentantka Timea Patakyová, ktorá do tímu českého extraligistu prestúpila z IBK Hradec Králové. Patakyová v novom drese doteraz nazbierala tri body (1+2). Avšak oveľa viac sa jej darí v juniorskom tíme, kde je po štyroch zápasoch a so sedemnástimi bodmi na konte najproduktívnejšou hráčkou tímu. 

 

Autor: Lukáš Chovan

Foto: Facebook – Florbal Herbadent