Slovensko spoznalo minulý týždeň svojich súperov v základnej skupine na majstrovstvách sveta mužov, ktoré sa budú konať v termíne od 3.-11. decembra 2016 v lotyšskej Rige. Slovenskí reprezentanti sa v skupine „C“ stretnú s Poľskom, Dánskom a Austráliou.

„Los k nám nebol veľmi láskavý, ale to si naši súperi v skupine myslia tiež. Škoda predošlého šampionátu, mohlo byť rozlosovanie pre nás lepšie. Ale je to za nami a budúcnosť v podobe majstrovstiev sveta je pred nami,“  povedal k rozlosovaniu základných skupín na MS hlavný tréner mužskej reprezentácie, Petr Koutný.  Na našich reprezentantov, rozhodne, nečaká ľahká cesta základnou skupinou, no podľa dlhodobých cieľov je ten najbližší jasný, a to postúpiť zo skupiny z prvého miesta: „Sme si vedomí, že nás v skupine čakajú ťažké zápasy, a to hlavne s Dánskom, ale aj Poľsko ukázalo svoju silu, aj keď postúpili z kvalifikačnej skupiny vďaka nám, no a Austrália môže len prekvapiť. Určite sa dobre pripravíme a verím, že prejdeme skupinou na víťaznej nôte a postúpime ako víťaz skupiny. Je to nás prvoradý cieľ, zvíťaziť v skupine,“ dodal k súperom v základnej skupine a k najbližším cieľom Petr Koutný.

 A čo by nás čakalo v ďalej etape MS? „Ďalšia etapa MS, alebo ako uspejeme a skončíme na prvom mieste, to budeme riešiť až na mieste majstrovstiev sveta. Ale je jedno isté, že každý ďalší zápas bude ťažší a ťažší, pretože podľa všetkého narazíme na súpera z trojice Česko, Nórsko a Lotyšsko, to je však ešte ďaleko, nás momentálne čaká posledná fáza prípravy,“ poodhalil ďalšiu etapu MS slovenský kouč.

Samotné majstrovstvá sveta sa uskutočnia až o približne sedem mesiacov, a tak má na prípravu realizačný tím mužskej reprezentácie ešte veľa času. Počas prípravy sa slovenská reprezentácia zúčastní viacerých medzinárodných turnajov a prípravných zápasov: „Zajtra cestujeme spolu s družstvom juniorov do Lotyšska na priateľské zápasy proti lotyšskej reprezentácii. Do Lotyšska teraz pôjde ďalší širší výber mužskej ako aj juniorskej reprezentácie. Potom nás čaká Czech Open, tam už pôjde väčší počet hráčov, ktorí sa zúčastnia záverečnej fázy prípravy na MS. V ďalšej fáze prípravy nás čaká Polish Cup, kde budú hrať reprezentačné celky, pre nás to bude dobrá konfrontácia ako sme na tom a čo máme v poslednej fáze zdokonaliť, alebo na čom máme ešte zapracovať. Čaká nás potom ešte pár tréningových jednotiek a sústredenie pred samotnými MS v Lotyšsku,“ prezradil plán prípravy.

 

Petr Koutný sa minulý týždeň objavil v Košiciach na rozhodujúcom finálovom zápase Juniorskej extraligy a na oboch finálových zápasoch Mužskej extraligy. Ako videl obe finálové série? 

„Juniorské finále ukázalo silu dvoch družstiev, a to Grasshoppers Žilina a ATU Košice. Je to vidieť aj na reprezentácii, v ktorej sa nachádzajú hráči práve z týchto dvoch tímov. Silu tam ukázala Žilina, ktorá si myslím, že bude budúcu sezónu silnejšia, pretože v tomto ročníku im odchádzajú len dvaja hráči, naopak z ATU odchádza väčší počet hráčov. Myslím si, že oba tímy boli na úrovni a predviedli svoju silu. ATU bolo technickejšie a bolo vidieť, že asi viac chce…“

 Z tretieho finálového zápasu Mužskej extraligy nebol práve Koutný nadšený, práve naopak, avšak nedeľný zápas jeho pocity aspoň čiastočne vylepšil. 

 „Čo sa týka mužov, tak hrali dva najlepšie tímy v extralige. Každopádne, to sa nedá nazvať, že to bol florbal. To bol proste zápas o bojovnosti, o tom, že oba celky chceli ukázať, že sú najlepšie na Slovensku. V niektorých prípadoch ale nefungovali hlavy, to bolo pre mňa trošku sklamanie. Štvrtý zápas bol už trochu pokojnejší a ATU šlo sebavedome za svojím cieľom, a to nakoniec aj dokázalo, pretože technicky na to mali a vo Florku hrali niektorí chalani so sebazaprením, niektorí aj so zranením a možno doplatili aj na to, že sa im v tom rozhodujúcom okamihu zranil Filip Konečný.“

 

Autor: Lukáš Chovan

Foto: Rastislav Búgel