Slovenské juniorské reprezentantky sa rozlúčili s MS v kanadskom Belleville víťazne, keď v zápase o siedme miesto, respektíve o udržanie sa v elitnej skupine, zdolali Lotyšsko 9:5. Zverenkyne trénera Jaroslava Marksa tak skončili na tohtoročnom juniorskom šampionáte na siedmom mieste.

 

Lotyšsko vs Slovensko 5:9 (2:3,0:1,3:5)

Góly a asistencie: 3. Ametere (Dadajeva), 18. Dzigure (Ametere), 47. Ametere (Sloge), 58. Sloge (Ametere), 59. Ametere (Gravite) – 2. Hudáková (Patakyová), 16. Šponiarová (Žideková), 19. Žideková (Patakyová), 23. Šponiarová (Buková), 47. Hudáková, 49. Šponiarová (Bachorcová), 51. Kocúrová, 54. Lupáčová, 55. Cupráková (Grossová K.).

 

Výhra Slovenska sa nerodila ľahko. Pre zdravotné problémy neboli na súpiske napísané dve reprezentantky, a to brankárka Denisa Patková a útočníčka Šárka Boľová.

Na úvodný gól sme nemuseli dlho čakať. Už po necelých dvoch minútach poslala Slovensko do vedenia Kristína Hudáková, no už o osemnásť sekúnd bol stav opäť vyrovnaný. Oba tímy mali výhodu presilovej hry, ale ani jeden výhodu o jedného hráčka nevyužil. V šestnástej minúte poslala slovenské reprezentantky opäť do vedenia kapitánka Zuzana Šponiarová, ale opäť prišlo bleskurýchle vyrovnanie. Do konca úvodnej tretiny sa nám ale predsa len podarilo streliť vedúci gól, ktorý strelila Sarah Charlotte Žideková.

Druhá tretina nám priniesla štyri vylúčenia – dve na strane Slovenska a dve na strane Lotyšska. Hneď úvodnú presilovú hru využili slovenské reprezentantky, keď na 2:4 zvyšovala svojím druhým gólom v zápase Zuzana Šponiarová.

Tretia tretina bola z pohľadu gólov najbohatšia, keď v nej padlo až osem gólov. Po vzájomnom vylúčení lotyšské reprezentantky znížili v štyridsiatej siedmej minúte stav na 3:4, avšak o dvadsať sekúnd Kristína Hudáková opäť poslala Slovensko do dvojgólového vedenia. V štyridsiatej ôsmej minúte nasledovalo opäť vzájomné vylúčenie, ktoré tentokrát pomohlo slovenskému tímu, keď v ňom svoj hetrik zavŕšila kapitánka Zuzana Šponiarová -3:6. Slovenské reprezentantky strelili v rozmedzí piatich minút tri góly, keď sa postupne presadila Alexandra Kocúrová, Michaela Lupačová a Lenka Cupráková. Slovenky pri vedení 3:9 poľavili, čo ihneď využili lotyšské reprezentantky, ktoré strelili v posledných minútach dva góly – 5:9.

„Zápas to bol po psychickej stránke veľmi ťažký, pretože sme vedeli, že v prípade neúspechu by sme zostúpili. Trochu to dievčatá zväzovalo. Zápas sa vyvíjal pre nás dobre, boli sme stále pri loptičke. Boli sme lepší, čo sa nakoniec prejavilo aj na konečnom skóre,“ povedal hlavný tréner SR Jaroslav Marks.

Autor: Lukáš Chovan

Foto: IFF