Mužská extraliga má za sebou zápasy 5. a 6. kola, po ktorých sa začína postupne formovať tabuľka a výkony jednotlivých tímov. K hodnoteniu tímov sa dostaneme po polovici základnej časti – po odohratí 11. kola.

Spomedzi všetkých víkendových zápasov boli najviac divácky atraktívne práve tie na strednom Slovensku, pretože tam prišli lídri tabuľky – košické celky ATU Košice a Florko Košice. V sobotu si ATU zmeralo sily v repríze minuloročného finále s Grasshoppers Žilina. Prvého gólu sa žilinskí fanúšikovia dočkali až v trinástej minúte, kedy otvoril skóre zápasu Michal Hrin a Žilina vyhrávala 1:0. Pätnásť sekúnd pred koncom prvej tretiny vyrovnal stav zápasu Pažák, no Žilinčania bleskurýchle odpovedali gólom Baránka päť sekúnd pred zaznením prvého klaksónu. Druhá tretina vyšla z pohľadu gólov lepšie Košičanom. Najprv zvyšoval na 3:1 pre Žilinu Francl, avšak potom prišli góly Knutelského, Michala Dudoviča a Pažáka, po ktorých sa stav zápasu otočil v prospech hostí. V tridsiatej siedmej minúte však vyrovnal na 4:4 Trúnek, ale o dve minúty neskôr strhol vedenie na stranu „Akademikov“ Čonka-Skyba. V tretej tretine padli už len dva góly, a to oba do košickej brány. Po góle Chládeka a premeneného trestného strieľania Grlického sa mohli „Kobylky“ tešiť z výhry 6:5.

Nižná privítala Florko Košice. „Florkáči“ sa v desiatej minúte zásluhou Lukáš Blaška dostali do vedenia, ale o štyri minúty neskôr vyrovnal stav zápasu Tomáš Reguly. Do konca prvej dvadsaťminútovky sa presadili oba tímy ešte jedenkrát, najprv Lukáš Blaško poslal Florko do vedenia 2:1, no o necelú minútu a pol po góle Latku opäť Nižnianci vyrovnali. Košičania aj v druhej tretine stále odskakovali svojmu súperovi na rozdiel jedného gólu. Po góloch Kopčáka a Kešeláka a jedného gólu Regulyho bol stav po druhej tretine 3:4 pre Florko. Tretia tretina, no najmä jej záver absolútne nevyšiel Oravčanom, ktorí túto tretinu prehrali 1:3, a tak podľahli Florku 4:7.

V nedeľu sa súperi vymenili. ATU s prvou prehrou v aktuálnej sezóne, sa chcelo opäť naladiť na víťaznú vlnu, a tak v derby zápase s Nižnou na to bola ideálna príležitosť.  Tak ako v zápase s Florkom, tak aj v zápase s ATU sa prvá tretina skončila nerozhodne 2:2, keď sa za Nižnú presadili Reguly a Medžo a za ATU Pelegrin a Kerekeš. Práve Patrik Pelegrin odohral počas víkendu svoje prvé zápasy v tejto sezóne, nakoľko bol doteraz zranený. Ani v druhej tretine sa nepodarilo žiadnemu tímu „odskočiť“ od súpera, a tak po góloch Dedinského a Daruho sa šlo po druhej dvadsaťminútovke do šatní za nerozhodného stavu 3:3. V tretej tretine sa už ale potvrdili kvality košického tímu a aktuálne problémy Nižnej, ktorej už tretí zápas v rade „ušla“ tretia tretina. Hráči „z kľuba“ tak v zápasoch s Hurikánom Bratislava, Florkom Košice a ATU Košice prišli v tretej tretine o všetky možné body. Aktuálnemu košickému vicemajstrovi podľahli Oravčania 5:9.

Zaujímavý súboj bol medzi Žilinou a Florkom. Už po štyridsiatich sekundách sa Košičania po góle Vašíčka dostali do vedenia. O necelé tri minúty vyrovnal na 1:1 Kvasnica, a tak sa začalo opäť od nuly. V štrnástej minúte strhol vedenie na stranu Košíc Dugas, ktorý využil presilovú hru. Košičania sa už v prvej minúte druhej tretiny dostali zásluhou Dávida Konečného do dvojgólového vedenia, to však „Kobylky“ dokázali zmazať, keď sa v tridsiatej, respektíve tridsiatej siedmej minúte presadil Roman Masarovič. Opäť o víťazovi zápasu rozhodla tretia tretina, v ktorej „Florkáči“ strelili z hokejok Jakuba Konečného, Vašíčka, Kešláka, Jakuba Konečného a Kopčáka päť gólov. Košičania zdolali aktuálneho vicemajstra – žilinské „Kobylky“ 8:3 a po víkende sa usadili na prvom mieste v tabuľke Mužskej extraligy.

Bratislavské tímy Hurikán a Lido cestovali na svoje zápasy na východ Slovenska, konkrétne do Prešova a Sabinova. „Hurikánci“ odohrali dva veľmi vyrovnané zápasy, ale aj tak odišli z východu naprázdno. V sobotu odohrali Bratislavčania zápas s Prešovom. Domácim hráčom vyšla výborne prvá tretina, keď sa v nej dokázali gólovo presadiť  Baláž, Kassay a Joščák, naopak za Hurikán sa presadil len Miščík. V druhej tretine padli štyri góly, zhodne sa dvakrát presadili oba tímy. Za „Mikulášov“ sa presadil Komínek s Aštarym a za „Vysokoškolákov“ Purc s Novákom.  Práve dvojgólový náskok, ktorý si vytvorili Prešovčania v prvej tretine, nakoniec rozhodol o víťazstve domáceho tímu. V tretej tretine sa Bratislavčanom podarilo streliť dva góly, ale domáci hráči zásluhou Kassay strelili štyri minúty pred koncom tretej tretiny víťazný gól. Prešov zdolal Hurikán Bratislava 6:5. V nedeľu Sabinovčania privítali na svojej palubovke bratislavský Hurikán. Vo vyrovnanom zápase opäť rozhodla tretia tretina, ktorú vyhrali „Predátori“ zo Sabinova 5:3 a zápas s Hurikánom Bratislava vyhrali pomerom 9:8.

Ďalší dramatický zápas mali za sebou bratislavskí „Liďáci“. Tí v zápase so Sabinovom vyhrávali po góloch Holíčka, Gűnthera, Bachana a Slezáka 0:4. V úvode tretej tretiny však „Predátori“ zapli na vyšší rýchlostný stupeň a po góloch Kriša a Krivdu bol rozdiel už len dvojgólový. V päťdesiatej tretej minúte sa opäť presadil Krivda a stav bol už 3:4 z pohľadu domácich. V päťdesiatej ôsmej minúte si ale Lido poistilo gólmi Gűnthera a Grambličku v priebehu tridsiatich sekúnd výhru 3:6.

Prešovčania po Hurikáne odohrali zápas s Lidom. Zápas začal čo sa týka gólov rovnako ako v zápase s Hurikánom. Prešovskí hráči sa dostali po prvej tretine do vedenia 3:1 a postupne každou tretinou navyšovali svoj náskok. Druhú tretinu vyhrali 2:1 a tretiu 4:3. Prešovčania si pripísali do tabuľky ďalšie tri body, čo ich aktuálne zaraďuje na šiestu priečku, práve za Lidom, ktoré má o tri body viac. 

Veľmi zaujímavé výsledky a zápasy sa odohrali medzi tímami Záhorskej Bystrice, Skalice a trenčianskym 1.FBC a M-Športom. 

V sobotu si Skaličania v „domácom“ prostredí prekvapivo poradili s M-Športom Trenčín 11:10, a tak získali prvé body v aktuálnom ročníku Mužskej extraligy. Najmä záver zápasu bol extrémne dramatický. V priebehu poslednej päťminútovky padlo až sedem gólov. M-Šport v zápase vyhrával 6:8 aj 8:9, no v závere si tento malý gólový náskok neudržal. 

Trápiaca sa Záhorská Bystrica vyhrávala v zápase s ŠK 1. FBC Trenčín v dvanástej minúte 1:0, ale to bolo čo sa týka gólov domácich v tomto zápase všetko. Hráči spod hradu Matúša Čáka prevzali rolu favorita zápasu tak ako sa patrí a Záhorskej Bystrici v zápase nastrieľali až sedem gólov. Tsunami podľahlo Trenčínu 1:7. 

V nedeľu Skaličania aj Záhoráci pricestovali do Trenčína. Skalici nechýbalo veľa a už po druhýkrát mohla inkasovať dvadsať gólov v jednom zápase. Trenčín si schuti zastrieľal a nakoniec „rozobral“ Skalicu vysoko 19:3. 

O pár desiatok metrov ďalej od MŠH, konkrétne v športovom centre M-Šport odohrali domáci hráči zápas so Záhorskou Bystricou. Takýto zápas sa bežne nevidí. Tsunami v prvej tretine po dvoch góloch Steinhubela a jedného z hokejok Kovaľa, Jakubika, Požgaya a Lohazera vyhrávalo vysoko 6:0. Vo florbale môžete vyhrávať aj o desať gólov a stále je šanca, že otočíte zápas. Florbal je nevyspytateľný šport, a to dokazovali od druhej tretiny Trenčania na čele s hrajúcim trénerom Jurajom Matejkom, ktorý po prvej tretine svojím spoluhráčom poriadne vyčistil žalúdok. Druhá tretina bola diametrálne odlišná od tej prvej. Tsunami sa zažalo postupne uspokojovať s veľkým gólovým náskokom, čo Trenčania trestali jedným  gólom za druhým. M-Športu sa v druhej dvadsaťminútovke podarilo streliť až sedem gólov, no dva inkasovali. Štyrikrát sa presne trafil Peter Heleš, ktorého jedným presným zásahom doplnil Klapita, Matejka a Mikolaj. Za Tsunami sa presadil Po druhej tretine bol tak stav 7:8 v prospech Tsunami. V tretej tretine sme videli už len jeden gól, no práve ten najdôležitejší pre M-Šport. V tridsiatej ôsmej minúte vyrovnal na 8:8 Róbert Ševčík, ktorý zápas poslal do predĺženia. Predĺženie začali oba tímy aktívne s viacerými dobrými gólovými šancami, ale ani z jednej gól nepadol. V poslednej sekunde tohto predĺženia predviedol Juraj Matejka fantastický obranný zákrok, keď zachraňoval chybu Šlosára, ktorý vybehol z brány za účelom odkopnúť loptu do útočného pásma. Záhorácki hráči však boli o niečo rýchlejší a vystrelili na odkrytú bránu. Loptička smerovala priamo do brány, ku ktorej rýchlo pribehol Juraj Matejka a doslova z bránkovej čiary svojím tečom zmenil smer loptičky a zabránil tak víťaznému gólu Tsunami. Po päťminútovom predĺžení nasledovali samostatné nájazdy. V nich zvíťazil M-Šport 2:1. Víťazný nájazd premenil Juraj Matejka, ktorý predviedol nádherný freestyle. M-Šport Trenčín zdolal v dramatickom zápase Záhorskú Bystricu 9:8 po samostatných nájazdoch. 

O vyjadrenie k víkendovým zápasom sme požiadali trénera FbO Florko Košice – Mareka Onderka, trénera ATU Košice – Róberta Bučka, trénera Tsunami Záhorská Bystrica – Rolanda Blusku a hrajúceho trénera M-Šport Salming Team Trenčín – Juraja Matejku

Marek Onderko (tréner FbO Florko Košice): „Zápas proti Nižnej bol veľmi náročný, nakoľko rozmery hracej plochy ani kvalita podlahy nie sú vyhovujúce pre florbal. Veľa fyzických kontaktov a málo florbalových prvkov. Preto som veľmi rád, že sa nám ich podarilo zdolať. Žilina má síce malé ihrisko, ale s kvalitnejším povrchom a zároveň sú oveľa florbalovejším tímom. Bolo jasné od začiatku, že to bude vyrovnaný zápas až do určitého zlomu. Tým zlomom boli dva rýchle góly, kedy sme odskočili a Źilina viac otvorila hru, čím nám umožnila dať ďalšie dva. Posledné štyri minúty sa pokúsili o zvrat v hre bez brankára. Navyše sme dve a pol minúty pred koncom hrali oslabenie. Z toho však nič nevyťažili, a hneď po návrate vylúčeného hráča sedemnásť sekúnd pred koncom zápasu inkasovali. Náš tím ukázal, že sme schopní zahrať proti akémukoľvek družstvu v našej lige. Teší ma to viac, pretože necestovali všetci, ale hráči zabrali, a to si cením.“

Róbert Bučko (tréner ATU Košice): Zápas so Žilinou: „Z oboch strán kvalitný rýchly florbal, do polovice zápasu sme prehrávali, ale našou aktivitou sme zápas otočili a mali sme herne naviac, v poslednej tretine zvláštne vylúčenie, ktoré nás stálo vyrovnávajúci gól. Súper využil s minima maximum, no my sme nepremenili gólové šance, čo nás stálo tri body.“

Zápas s Nižnou: „Zo zápasu z minulej sezóny sme sa poučili a na zápas sme pristúpili vysoko profesionálne. Potrebovali sme vyhrať, a tak sme aj hrali, rýchly, fyzicky náročný zápas z oboch strán. V poslednej tretine sme mali fyzicky aj psychicky naviac, a tak sme strelili rozhodujúce góly.“

Pri zápasoch ATU sme spomínali, že pre Patrika Pelegrina to boli prvé extraligové zápasy v aktuálnej sezóne, nakoľko bol doteraz zranený. Pelegrin bol zaradený do prvej formácie, ktorá bola dovtedy v zložení Michal Dudovič, Jozef Halás a Adrián Szabo. Tejto formácii to veľmi šlo, a tak nás zaujímalo, či neplánoval tréner ATU ponechať túto prvú formáciu, kým sa jej darí a ako je spokojný s výkonom „Peleho“. „Pele“ trénoval s Mišom Dudovičom a Jozefom Halásom, pokiaľ sa nezranil. Na začiatok ligy som hľadal vhodného hráča, aby k nim zapadol. Adrián Szabo hral s nimi štyri zápasy a padalo im to. Ale vedeli sme, že keď sa Pelegrin vráti, tak pôjde naspäť. V Žiline hral „Pele“ svoj prvý zápas, aj keď ešte nebol v zápasovom tempe, tak podal výborný výkon. Jeho výkonnosť rastie každým zápasom. Szabo ostal v päťke a podporuje ich z obrany. Táto päťka dala v Nižnej sedem gólov z deviatich a ďalšie nepremenené gólové šance, čo hovorí o správnom zaradení Pelegrina a posunutie Szaba do obrany.“

Roland Bluska (tréner Tsunami Záhorská Bystrica): „Je pravda, že sa nám túto sezónu nedarí podľa predstáv. Nevieme nadviazať na kvalitnú hru z minulej sezóny. Určite na to má vplyv aj odchod Kuboviča, ktorý bol častokrát v zápasoch rozhodujúcim momentom. V obrane zasa Valachovič výborne spolupracoval so Steinhubelom, ktorý sa tiež herne trápi. Ja som chcel s mužstvom v tejto sezóne nadviazať takticky na to, čo sme vedeli a zvládali v minulej. Ale nedarí sa nám to. Začali sme sa venovať novým veciam, ale v zápasoch neviem urobiť tie známe. Takže sa budeme musieť vrátiť na tréningoch k základom a zasa si ich od znovu osvojovať. Myslel som, že s tak inteligenčne vyspelým, florbalovo skúseným mužstvom sa môžeme každú sezónu posúvať ďalej. Ale som sklamaný, že to nejde. Neostáva nám nič iné, iba začať budovať všetko od znovu a pracovať na tom, aby sme stihli všetko dohnať. V neposledom rade trpíme aj stratami na poste brankára. Je už známe, že extraliga sa bez špičkového brankára vyhrávať nedá. A to je náš problém. Piterka nechytá zle, ale na víťazstvo v extralige to nestačí. Naša gólová impotencia vychádza z tej nekompaktnej hry. Raz je to v útoku, a hneď na to v obrane. Musíme sa teda vrátiť naspäť k základom a dúfať, že sa všetko zlepší.“ 

M-Šport Salming Team Trenčín vstupoval do sezóny s viacerými novými hráčmi, ktorí sa mali stať oporami tímu a priviesť tak tento trenčiansky tím na čo najvyššie priečky v extralige. Po šiestich kolách je však M-Šport na deviatej pozícii. Aj napriek tomu, že sa darí Matejkovi,  bratom Helešovcom či Klapitovi, stále to nie je ten „starý“ M-Šport, ktorý v prvých zápasoch minulej sezóny valcoval súperov a nejaký ten čas aj dokonca viedol tabuľku. Kde je teda problém? Na túto otázku nám odpovedal hrajúci tréner M-Športu Juraj Matejka: „Určite je to v tom, že naše družstvo sa zatiaľ ešte stále len buduje. Sám som si myslel, že to bude trvať kratšie, ale bohužiaľ, je to asi dlhší proces. Máme veľmi kvalitný a dobre vyvážený tím, so skúsenými hráčmi doplnenými dravými juniormi. Prišlo k nám túto sezónu osem nových hráčov, čo znamená polovicu družstva. Zatiaľ každý hľadá svoju pozíciu. Druhým veľkým vplyvom na družstvo je fakt, že u nás nikdy nebola konkurencia, lebo sme vždy hrali všetci, čo sa teraz zmenilo a hráči sa s tým tlakom musia vysporiadať. Verím tomu, že nás táto otočka zo stavu 0:6 „nakopne“ a začneme zápasy vyhrávať v riadnom hracom čase. Dôležité je pre nás dostať sa do Play-off a formu správne načasovať. S družstvom ktoré máme, môžeme vyhrať akýkoľvek zápas,“ priblížil nám aktuálnu situáciu v tíme Juraj Matejka. 

Na čele individuálnych štatistík zostáva 16-ročný Michal Dudovič z ATU Košice, ktorý v šiestich odohraných zápasoch nazbieral 25 bodov za pätnásť gólov a desať asistencií. O dva body menej má Dudovičov spoluhráč Jozef Halás, ktorý strelil dvanásť gólov a na desať asistoval. Prvú trojku uzatvára Patrik Bičan s 21 bodmi, ktoré zaznamenal za dvanásť gólov a deväť asistencií. 

Autor: Lukáš Chovan

Foto: Facebook – FBC Skalica