Nový hrací systém v sezóne 2014/2015 čaká aj druhú najvyššiu mužskú súťaž, teda Mužskú 1. ligu. V minulej sezóne sa v Mužskej 1. lige predstavilo  13 družstiev,  ale až 5 z nich vypadávalo do regionálnych súťaži, resp. Mužských 2. líg.

 Slovenský zväz florbalu – (SZFB) chce skvalitniť Mužskú 1. ligu, čoho sú dôkazom aj zmeny, ktoré nastanú v novej sezóne 2014/2015. Tou prvou zmenou je,  že sa 1. ligy zúčastní 12 tímov.  Keďže v minulej sezóne vypadlo z 1. ligy až 5 tímov, tak tieto tímy nahradili štyria víťazi z regionálnych Mužských 2. líg, a to z Bratislavy TJ Sokol Gajary, zo Západu malo byť  pôvodne v 1. lige M- Šport Salming Trenčín, ale keďže M-Šport kúpil extraligovú licenciu od Dubnice, tak sa v Mužskej 1. lige predstaví ŠK Victory Stars Nová Dubnica, zo Stredu si miestenku do 1. ligy vybojovali hráči zo Žatva 90 Dolný Kubín a z Východu sa v Mužskej 1. lige predstaví FBC Predator Sabinov „B“ (Sabinov má svoje „Áčko v Mužskej Extralige)

Ďalšou novinkou je postup do Mužskej Extraligy. Postup do najvyššej mužskej súťaže bude mať zaručený tím, ktorý skončí na 1. mieste v Mužskej 1. lige, (nie „B“ tím). Tím, ktorý skončí na 2. mieste v Mužskej 1. lige si zahrá baráž  s tímom, ktorý skončil v Mužskej Extralige na predposlednom, teda 11. mieste.  Baráž sa hra na 3 víťazné zápasy a víťaz postupuje, resp. zostáva v Mužskej Extralige.

Tímy, ktoré sa zúčastnia Mužskej 1. ligy v sezóne 2014/2015

DTF team Detva Joxers, Žatva 90 Dolný Kubín,  Snipers Bratislava, ŠK 1. FBC Trenčín „B“, ŠK Victory Stars Nová Dubnica, FBK Púchov, FBC 11 Trnava,  FBC Grasshoppers AC UNIZA Žilina „B“, FBC Predator Sabinov „B“, TJ Sokol Gajary, FBK Tvrdošín*, ŠK Dragons Ružinov Bratislava*.

* Účasť nie je istá.